Sverigedemokrat

Sitter hemma hos pappa och dricker mitt morgon te, klockan ett på morgonen. Sov här i natt, skönt att ha ett ställe som man kan komma ut till när man behöver lite miljöombyte. Busade med småsyskonen igårkväll, de är bara för söta! Typ krigar om vem som får mest uppmärksamhet haha.
Har också varit ute och gått en runda på morgonen, så skönt! Trots att jag bara hade t-shirt och att det blåste så mycket att det verkade som om taket skulle flyga av huset hade jag gärna gått en längre runda.
Sitter och kollar genom annonser. Stendött. Får nog mejla jobbcoachen snart igen och fråga vad nästa steg är- känns som att jag har ringt alla personer jag kan komma på. Ska skriva in mig på ett bemanningsföretag senare i eftermiddag. Ska även skypa med Carina och kanske blir det bio ikväll. Eller imorgon? Jag vet inte.
.
Är det bara jag som är spytrött på politik just nu? Några dagar innan valet så jag till ett par kompisar att högern kommer att vinna, SD kommer in i riksdagen och alla kommer att få panik. Precis vad som har hänt, även om paniken är betydligt större än vad jag trodde.
Är det bara jag som inte är förvånad över att SD kom in i Riksdagen? Jag stödjer dem inte och röstade inte på dem men jag vet väldigt många som gjorde det. Och det känns liksom som att man måste välja läger. Antingen måste du hylla dem eller organisera protester och starta kampanjer på facebook.
Men om politikerna uppe i Stockholm tänker efter lite. De kan väl inte vara förvånade över att SD har kommmit in i Riksdagen? Man har undvikit att ta debatten med dem, vilket har i stort sett haft samma effekt som att hälla bensin på elden. Istället för att låta dem gå med i debatten, har de istället bara kallat dem rasister och hoppats att svenska folket inte är rasister, typ. Det är så jag har uppfattat det i alla fall.
Människor har sett problemen. Människor som jag känner har sett sina bilar bli vandaliserade av invandrarungdomar, fått ord skrikna efter sig, man läser om hederskulturen och skottlossningar i Rosengård, man hör om människor som vägrar lära sig svenska. Det här är bara en bråkdel av invandrarrelaterade problem som jag hör så fort jag sticker nosen utanför dörren. I mina ögon har politikerna inte tagit detta på allvar. Och därför har folk nu röstat på ett missnöjesparti.
Med 13.8 procent är SD det tredje största partiet i Östra Göinge kommun, vilket är någonting jag inte är jätteglad över. Folk har fokuserat så mycket på deras invandringsfrågor att man inte har kollat på resten av deras partiprogram. För ett tag sedan läste jag en kort artikel i tidningen, där de faktiskt inte bara skrek RASIST, utan påpekade hur dåligt organiserade de är och hur ogenomtänkta de är på andra punkter.
Intergrationspolitiken som vi har nu funkar inte och det är någonting vi måste göra någonting åt. Om de andra riksdagspartierna hade gjort en ändring i sina program och satsat mer på intergrationen hade vi kanske sluppit SD i riksdagen som nu har fått med sig stora delar av Sveriges befolkning. Att de hade kommit in i samhället mer och fått jobb hade ju varit en bra grej, och jag tror att det hade hjälpt på många punkter. För som det än nu kan jag inte låtsas att allt är perfekt, jämlikhet, blommor och lalalalala.
.
Jag håller inte med Sverigedemokraterna. Jag tycker inte man ska motarbeta islam av samma anledningar som jag inte kan motarbeta kristendomen. Jag kommer ihåg USA och mångkulturen i New York, det var underbart. Jag älskar att ta del av andras kulturer. Men någonting måste faktiskt hända, annars kommer SD bara att bli större och större och människor KOMMER att bli rasister och hatet kommer att öka.
Men de flesta som jag känner som röstade på SD är inte rasister, utan är bara trötta på problemen som jag räknade upp innan. Problem som verkar bli ignorerade av "vanliga" politiker.
.
Blev en liten utläggning av de tankar som har samlats i hjärnan på mig under de senaste dagarna. Skrev lite mer än vad jag tänkte också, som alltid.
Hade jag varit tillräckligt engagerad och inte rädd för att prata inför folk hade jag fan startat ett eget parti. Hade jag fått oinskränkt makt i tjugo minuter hade jag fixat allting.

Kommentarer
Postat av: Erika

"Jag kommer ihåg USA och mångkulturen i New York,"



Jag vill ju inte klanka ner på ditt fina USA, men det är ett av världens mest rasistiska land. Det är USA som helst seriöst hade som förslag att bygga en mur mellan Mexico och USA så att de inte skulle kunna komma in i landet. De vet hur mycket problem som finns i Mexico och hur svårt de har det men istället för att försöka hjälpa landet så att människorna ska kunna stanna kvar i sitt land skjuter de bara dem som försöker fly ifrån det.



Det är USA som har alla sina invandrare i olika kvarter beroende på var de kommer ifrån, vilket bidrar till segregation och låginkomstkvarter. Detta i sin tur bidrar till okunnighet, diskriminering och ilska. Ilskan leder till vandalism och gängbildning.



Men vänta, är inte detta det som händer även i Sverige? Så kanske vandaliserar inte invandrare för att de är invandrare utan för att de lever i låginkomsttagarområden? Kanske är det så att även de "svenska" människorna som bor i samma områden beter sig på samma sätt? Nej, men så kan det ju inte vara, det vore ju att säga att det är fel att slänga ut invandrarna och skylla Sveriges problem på dem.



Och ja Elinor, du måste ta ställning. Även om det är svårt för dig och du tycker det är jobbigt så måste du välja om du vill umgås med rasister eller de som tror på människors lika värde. Det kan vara jobbigt ibland att prata politik när man är ointresserad, det kan vara jobbigt ibland att ta ett samtal med människor man tycker om när de tror på rasistiska åsikter men ibland måste man bita ihop och göra sin del. Jag försöker alltid göra min och när jag misslyckas så kan jag alltid trösta mig med att även om mina vänner inte alltid tycker som jag så är de åtminstone inte vidriga rasister som tänker med rumpan. Jag hoppas att du kan det du med.

2010-09-21 @ 16:23:09
Postat av: Anonym

Erika, jag är inte rasist och det vet du mycket väl om. Men vad jag försökte få fram här var att intergrationspolitiken och debatten kring har misslyckats, eftersom uppenbarligen vi har fått låginkomstkvarter. Och eftersom det är mycket kriminalitet i de områderna, betyder inte det då att man har misslyckats? Det finns verkligen rövhål bland svenskarna med och det är jag den första att erkänna. Och dem måste vi också ta itu med.

Uppenbarligen så räcker ju inte den politik som hittils har förts.

Hur skulle du tackla de problemen som finns i låginkomstområdena? Jag menar absolut inte att man ska utvisa eller sluta ta emot flyktingar, men någon förändring måste det ju bli. Mer resurser till att få ut dem på arbetsmarknaden? Göra andra områden attraktiva för dem?

Det finns otroligt mycket rädsla för som kommer att hända om man inte får bukt med de problemen och om de utvidgar sig, och det är därför människor har röstat på SD till att börja med. Ofta när jag sitter och diskuterar får jag jobba häcken av mig för att förklara för folk att det inte är alla invandrare som missköter sig. När de sedan kommer med exempel på exempel på hur de har blivit offer för brott av invandrare blir det lite svårt att säga någonting.

Och jo, du har en poäng med att de invandrare som inte bor i låginkomstområden ofta sköter sig. Som jag skrev ovan så tror jag att man måste sprida ut dem mer.

Sedan om man ska diskutera människosyn med en sverigedemokrat kan de dra upp vänsterpartiet och Ohly samt kommunismen, vilket i och för sig många har gjort. Jag skulle välja vänsterpartiet framför SD om jag var tvungen, men det betyder ju inte att jag är kommunist och står för allt som de står för. Vilket många trots allt verkar tro.

Och USA är inte det bästa landet i världen, men de var toleranta mot andra kulturer, i alla fall den sidan som jag såg. Kan ju inte påstå att jag såg allting och jag stöttar självklart inte mycket som pågår där, men jag gillade att folk var väldigt öppna mot andra kulturer. USA är nog inte i läge att hjälpa andra länder med tanke på hur mycket problem de har själva, tyvärr.

Kanske måste man göra någonting åt brottsligheten över huvud taget? Hur ska man göra för att lösa situationen i låginkomstområderna?

Detta är en diskussion som man måste ta istället för att tiga ihjäl. Annars kommer SD att få mer och mer stöd, det har vi fått bevis på nu ju.

2010-09-21 @ 19:34:05
Postat av: Elinor

Se ovan

2010-09-21 @ 19:35:39
Postat av: Erika

Nej Elinor, jag tror inte att du är rasist och om det var så du tolkade min kommentar ber jag om ursäkt. Jag menar att de som röstar på SD är rasister och att jag inte hade kunnat göra som du och kunna fortsätta umgås med dem.



De berättelser dina vänner har om att de har attackerats av invandrare så är det en fråga som jag redan tagit upp. Det är inte en invandrarfråga, utan en låginkomsttagarfråga. Problemet är att trångsynta människor som dina vänner inte kan se längre än näsan räcker och inse att anledningen till att det är invandrare som har gjort dem illa är inte för att de är invandrare. Det är för att de bor i låginkomsttagarområden och det är nästan bara invandrare som bor i dessa områden. Det är där problemet är!

Vi har problem med våra låginkomsttagarområden och för att lösa problemen tror jag att man måste upplösa dessa områden (röra om i grytan så att säga, det är ganska hemskt att tvinga folk att flytta men jag tror inte problemen kommer att försvinna förrän fler "rika" flyttar in i dessa områden och förrän fattiga flyttar in i "rikemansområden"), satsa på att ge de arbetslösa arbeten och att minska klyftorna mellan rika och fattiga. Man måste även se till att minska diskrimineringen och rasismen i landet.

Problemet är att det inte finns ett mirakelmedel för hur detta ska gå till och det är här det blir en fråga om olika politiska åsikter. SD tror att det kommer bli bättre om vi slutar ta in flyktingar och berövar dem från deras kultur. Jag lovar att alla de andra partierna i riksdagen har egna åsikter för hur denna integrering ska (eller bör) ske och vilket sätt som är bäst. De flesta håller med om att det inte är själva intaget av flyktingar som är lösningen utan arbetslöshetsfrågan och hur man tar sig an klyftan mellan fattiga och rika.

Nej, politiken har inte fungerat hittills, och jag tror att det är för att frågan inte har prioriterats. Politikerna har inte insett att invånarna i Sverige tycker så starkt i frågan. En otrolig och sorglig miss som ledde till SD:s framgångar.



”Sedan om man ska diskutera människosyn med en sverigedemokrat kan de dra upp vänsterpartiet och Ohly samt kommunismen, vilket i och för sig många har gjort.”

Det här argumentet förstår jag inte, vad kan de dra upp? Vänsterpartiet är inte ett kommunistiskt parti. Ska vi dra sådana gränser så är moderaterna lika med Hitler eftersom de båda är/var politiskt höger. Vänsterpartiet är antirasister som starkt förespråkar jämlikhet och frihet för HBT-personer, människor av annan etnicitet än den allmänt accepterade och kvinnor. Det är också vänsterpartiet som är ett av de få partierna som är helt emot krig och vår svenska vapenexport.



”Och USA är inte det bästa landet i världen, men de var toleranta mot andra kulturer, i alla fall den sidan som jag såg. Kan ju inte påstå att jag såg allting och jag stöttar självklart inte mycket som pågår där, men jag gillade att folk var väldigt öppna mot andra kulturer.”

Med den logiken har jag samma syn av Sverige. De människor jag möter i mitt dagliga liv är väldigt öppna mot andra kulturer och accepterar att människor är olika. Jag stöttar naturligtvis inte allt som händer här i Sverige men den sidan som jag sett med mina egna ögon (inte den sidan jag läst om i tidningarna, sett på tv:n och hört om på radio och av vänner) har ju varit behaglig och bemötande.



”USA är nog inte i läge att hjälpa andra länder med tanke på hur mycket problem de har själva, tyvärr.”

Det är en sorglig och egoistisk tanke. Så bara för att du har lite problem måste du bli en känslokall person som vägrar göra något för någon annan? Fast du har rätt, det är i missnöjet folk blir riktigt giriga, rasistiska och läskiga. USA, ett av de mäktigaste och rikaste länderna i världen kan inte hjälpa andra länder för att de har lite problem. De har inte större problem än något annat land men kan ändå inte bidra med lika mycket pengar som andra länder med större problem. De vägrar hjälpa till att sänka sina utsläpp eller hjälpa välgörenhetsorganisationer – men de hittar pengarna till att starta ett helt onödigt krig i Irak som inte hjälper någon. Nej, de kan hjälpa men de vill inte, det skulle betyda att de kanske inte skulle kunna ha två bilar per familj (Ja, jag vet att det finns riktiga problem i USA, men de är fortfarande inte värre än någon annan stans).



Om vi går tillbaka till invandrarfrågan så får det viktigt att vi inte glömmer att de flesta (oavsett vilken statistik Åkesson har hittat på så är det faktiskt de flesta) som kommer till vårt land som invandrare är flyktingar. De kommer hit för att om de stannar i sitt land kommer de att dö. Hur jobbigt de än har det här och hur mycket vi än gnäller så är de fortfarande flyktingar som dör om vi utvisar dem eller nekar dem inträde. Livet i Sverige är bättre än döden.

2010-09-21 @ 22:01:09
Postat av: Elinor

Vad jag menar är att vänsterpartiet grundar sig i kommunismen, att de faktiskt hette VPK för lite mer än 20 år sedan och att de stöttade diktaturerna utomlands. Lars Ohly har väl till och med kallat sig kommunist? På samma sätt härstammar SD från nazisterna, det är också fakta. Moderaterna kommer inte från nazismen i alla fall vad jag vet.

USA har bra mycket mer problem än vad sverige har. Levnadsstandarden är mycket lägre, sämre vägar och hus, fler hemlösa och kriminella. Anyway, vad jag tror jag försökte säga där om mångkulturen var att alla var någonting "annat" än amerikanare, italian, mexican eller vadsom. Det som förenade den var att de var amerikanare trots att de hade stora kulturella skillnader, och det tilltalar mig. Toleransen för andras kulturer, men att ändå kunna enas under en och samma flagga.



När du säger att man hade behövt "röra om i grytan" i låginkomstområdena kan jag inte hålla med dig mer. Och att ge dem arbete och att lära dem språket. Politikerna vill inte flytta dem bara, de vill inte tvinga någon att flytta någonstans vilket de har gjort väldigt klart. Om de har några idéer på hur integrationen ska utföras tror jag det är dags för dem att lägga fram dem nu, för som sagt, löser de inte det på ett vettigt sätt kommer mindre trevliga partier att göra det. Människor är rädda, som sagt.



Sedan kan vi inte BARA skylla på att de har låg inkomst. Finns säkert de som har låg inkomst men sköter sig bra. Visst förstår man att de är arga, men det ger dem inte rätt att förstöra för andra. Och det tror jag helt enkelt att man måste vara tydlig med, precis som att man måste vara tydlig med att visa för vem som helst som begår ett brott att det finns konsekvenser. Det är trots allt oskyldiga människor som råkar illa ut. De som missköter sig ger dessutom de som sköter sig dåligt rykte eftersom folk har en förmåga att klumpa ihop vilket är fruktansvärt.

Men som sagt: mer jobb, mer utspridning tror jag är lösningen. Och att man inte tiger ihjäl SD utan bemöter dem med argument och kommer med konkreta förslag. Jag ska faktiskt kolla upp vad de andra partierna säger i den frågan och sedan återkomma.

Hoppas hur som helst att de har fått ett uppvaknande och inser att de måste prioritera den här frågan mer. Det är det här demokratin innebär och ibland blir det inte vackert.



Är fruktansvärt trött och måste sluta nu innan jag svamlar iväg totalt, men jag hoppas att du är nöjd med svaret ändå.

2010-09-22 @ 00:42:48
Postat av: Erika

Att vänsterpartiet en gång var kommunistiskt är något som har förändrats med tiden och idag följer inte partiet den ideologin. Det är inte samma parti som för tjugo år sedan. Lars Ohly var kanske kommunist vid den tiden, men idag är han vänsterpartist. Från början kom vänsterpartiet från socialdemokraterna och hette då "Sveriges socialdemokratiska vänsterparti". Och om jag får citera Wikipedia (vilket egentligen är ajabaja): "Sovjetunionen kollapsade 1991. Därefter kom partiet att reformeras av de så kallade "förnyarna" och kom att beteckna sig som ett socialistiskt, feministiskt och miljötänkande parti, snarare än kommunistiskt."



Jag tycker att jag kan se en skillnad mellan vänsterpartisternas brytning från kommunismen men inte sverigedemokraternas med nazismen, även om de hävdar att de har gjort en liknande brytning. Förutom invandringsfrågan har de ju så många andra intressanta åsikter som jag undrar deras väljare är medvetna om. De är emot abort, homoäktenskap och homofamiljer, genusvetenskap och jämlikhet mellan könen. Hörde precis från mamma att en lesbiskt vän till henne röstade på SD, då undrar jag om hon verkligen vet vad hon har gjort mot sig själv och andra.



Om du går in på de olika partiernas hemsidor kan du ganska lätt hitta att många av dem har konkreta idéer för integrationen ska förbättras i Sverige, hur invandringen ska fungera och hur de vill lösa arbetslöshetsfrågan. Det stora problemet under valet tror jag bara att detta har inte prioriterats som valfrågor (förutom jobben då). Därför har inte de svenskar som har tyckt att invandringen har varit ett problem och inte sökte efter informationen själva inte heller har funnit någon bland våra dåvarande riksdagspartier.



Jag tror inte heller att partierna kommer "röra om i grytan", för vi lever i ett fritt land (än så länge) och människor ska ha rätt att bo var de vill (om de inte vill bo i Sverige förstås, det tillåter ju inte SD). Däremot så tror jag att om man lyckas med att minska klyftorna mellan fattiga och rika kommer det inte längre finnas låginkomsttagarområden med sådana behov av hjälp som idag.



Naturligtvis ska vi inte skylla på alla med låg inkomst för dagens problem. Vårt största problem är ju faktiskt att SD (och 5,7% av Sverige) gör det och klumpar ihop alla invandrare som en enda ond människa. Det är klart det fins låginkomsttagare som sköter sig, jag tror att de flesta gör det. Men det är inte deras missnöje vi ser, det är ju inte deras rop på hjälp vi hör. Det betyder inte att de inte känner samma missnöje, men det gör det svårt för oss att veta att/var de finns.



Än så länge tycker jag inte du svamlar så fruktansvärt. Jag tycker faktiskt att det går ganska bra.



Om vi ska prata läskiga saker förresten så har ett äkta och öppet nazistiskt parti fått mandat i Västergötlands kommunfullmäktige!Där har vi någonting som gör mig rädd.De är tydligen det första (öppet) odemokratiska partiet som blivit demokratiskt valt i Sverige, om inte någonsin så i alla fall på otroligt länge. Usch!

2010-09-22 @ 15:15:46
Postat av: Elinor

Jag tror inte att de flesta som röstar på SD är medvetna om deras åsikter på andra plan, eftersom de fokuserar så mycket på invandrarfrågan. Eller så tycker de att invandrarfrågan överväger helt enkelt. Dessutom kan jag tänka mig att många av dem som röstar på SD faktiskt är emot homoäktenskap, eller väger det mot den förbättrade äldrevården, skolan och att de försöker göra något åt brottsligheten. Många känner inte homosexuella och därför tycker de kanske inte att den frågan känns aktuell, eller så uppfattar de inte åsikterna. Nu låter jag som en broken record, men de tycker att de vanliga partierna har misslyckats med det. Läser då och då om att många protesterar mot de vanliga partierna genom att rösta på SD.

De säger ju inte rätt ut att de är emot många av de saker som du nämner. För ett tag sedan kollade jag upp deras hemsida, och fick faktiskt leta ganska mycket innan jag hittade någonting som ens talade för det. Och även där får man läsa genom raderna. De sakarna som du nämner är väl politisk inkorrekt, och de skriver inte ut det på hemsidan. Svårt att använda det som argument om de inte skriver ut det. Jag håller med dig om att de är ultrakonservativa vilket man märker om man läser mellan raderna, men så länge de inte skriver ut att de tycker precis det och det kan de alltid kontra med att man griper efter strån.

Det är där jag oroar mig mest, att folk fokuserar så mycket på invandringsfrågan att de inte bryr sig om att se genom deras andra åsikter. Dessutom är de oorganiserade, i alla fall i Östra Göinge. Kandidaterna känner inte varandra och stolar står tomma, de har inte folk att fylla mandaten med. Att de är så oorganiserade tycker jag nästan är det värsta, det pekar på att de inte tar det på allvar.



Tror inte heller att det är en slump att SD har flest väljare i södra sverige eftersom vi har flest invandrare här. Det finns säkert stora skillnader med hur en skåning i malmö upplever invandringen och hur en norrlänning i lappland gör det.



Detta är komplicerat. Läste senast idag i aftonbladet, och dessutom har jag hört det från andra håll, att det finns mycket rasism inom vanliga partier med. Självklart inte som partiets åsikter, men att privatpersoner kan vara väldigt rasistiska, kvinnoförnedrande osv. http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/politik/article7827654.ab

Nej, man kan fan inte lita på några politiker.



Och att en nazist har blivit INVALD är förjävligt. Vad i helvete tänker dem med?? I hans drömsamhälle skulle man ju inte kunna få rösta. Det är bara oacceptabelt. Du har rätt, det är läskigt.



För övrigt tänker jag länka till en blogg som säger det mesta som jag hade velat ha sagt med det här inlägget.



http://www.hannafriden.com/politik-samhalle/vilket-klimat-skapade-sverigedemokraterna/



2010-09-22 @ 22:22:21
Postat av: Erika

Du har rätt. Eftersom SD hävdar att de inte är ett rasistiskt parti med ojämlika åsikter har de utformat texterna på hemsidan så att de döljer så mycket som möjligt. Ska man kunna utläsa vad de egentligen menar måste man veta vad de pratar om i andra sammanhang och kunna läsa vad de /inte/ skriver. Det är trots allt när partiledarna och anhängarna inte har tillgång till den skicklige skribent de har på sin hemsida som de försäger sig och deras politik kommer fram till ljuset. Hur många rasistiska och skrämmande kommentarer har det inte varit från dessa SD-politiker i tidningar och TV? Den senaste var väl "Se på invandrarna på filmen. Skjut dem mellan ögonen, hugg av dem deras huvuden och skicka hem dem i påsar dit de här hemma." Inte ett ordagrant citat men jag tror innehållet kommer fram ändå.



Jag bestämde mig för att läsa igenom hemsidan en gång till för att se hur mycket egna tolkningar jag lägger i deras texter:



"Ett nej till Turkiet i EU! Turkiet är inte en europeisk nation vare sig geografiskt, kulturellt, språkligt, politiskt eller religiöst."

- Geografiskt är ju halva landet i EU, så även om jag till hälften håller med så tycker jag att det är lite irrelevant. EU har dessutom tagit med Cypern, som geografiskt ligger i Asien. Politiskt har de ju helt rätt, och det är därför landet inte är medlem i EU idag. När Turkiet har nått upp till EU:s krav på demokrati och lika rättigheter har Eu lovat dem medlemskap. Kulturellt, språkligt eller religiöst kan vi ju däremot diskutera. Har alla andra länder i EU lika kultur, samma språk och tror på samma religion? Nej, det gör de inte.



"Ett återupprättande av gränsskyddet. Sverigedemokraterna vill ge tullen och polisen rätten att undersöka alla fordon och individer som anländer till, eller avser att resa från Sverige."

- Invadering i människors privata affärer någon?



"En avveckling av det skattefinansierade stödet till genuspedagogik och annan verksamhet där staten med utgångspunkt i verklighetsfrånvända politiska teorier försöker experimentera med, eller ändra, på våra barns och ungdomars beteendemönster och könsidentitet."

- Den här är ju intressant. Bakgrunden är:

"I vårt Sverige respekterar man det faktum att de flesta män och kvinnor är olika av naturen [...]"

- De tror alltså inte på genuspedagogik och forskning om våra könsidentiteter. De vill inte heller att vi ska lära ut socialisation till våra barn. Något jag tycker är skrämmande.



"I vårt Sverige finns det ingen plats för kvinnofientliga religioner och ideologier."

- =vi är emot Islam, eftersom det inte är någon hemlighet att vi ser dem som kvinnofientliga. De glömmer dock bort att kristendomen, judendomen, hinduismen och buddhismen är precis lika kvinnofientlig. Så SD tycker inte att religion har någon plats i deras Sverige? Inte riktigt:



"I vårt Sverige betonas tidigare generationers samlade kunskap och erfarenhet, den kristna etikens och den västerländska humanismens centrala betydelse för vårt samhälle."

- Så den kristna kvinnofientligheten är ok?



"[...] införandet av verkliga livstidsstraff utan möjlighet till tidsbestämning eller benådning."

- Här har vi en human tanke?



"Ett offentligt register över dömda pedofiler"

- Ett grymt och inhumant sätt att behandla sina invånare som jag inte tror hjälper det minsta.



"I dagens Sverige kan vi se en samhällsutveckling där den traditionella familjens betydelse och familjelivets värden i allt högre utsträckning har kommit att ifrågasättas och nedvärderas."

- Traditionell= mamma+pappa+barn.



"Det höga antalet skilsmässor och ett allt starkare ifrågasättande av varje barns rätt till en mor och en far riskerar att förstärka känslan av otrygghet och rotlöshet hos många av våra barn."

- Det är inte bra för barn när föräldrarna skiljer sig, men det är ju inte som om det är hela världen. De flesta lever ändå ganska bra liv. Sedan tror jag inte på barns rätt till mor och far, utan på barns rätt till förebilder och omsorg -om det så är adoptivföräldrar, homosexuella föräldrar eller målsmän på andra sätt. Deras tankar är ju samtidigt lite ironiska eftersom de vill förhindra sammanföringen av invandrares anhöriga.



"Ett avskaffande av den kostnadsfria sjuk- och tandvården för illegala invandrare."

- Har för mig att den korrekta termen är papperslösa. Och jag tror på att alla har rätt till vård.



"I dagens Sverige konkurreras svenska löntagare ut av billig importerad arbetskraft och svenskar diskrimineras till förmån för nyanlända invandrare."

- Svar: nej. Det är bullshit.



"En upprustning av försvaret."

- Personlig åsikt, men jag tror inte på tvingad värnplikt och att Sverige behöver ett starkt försvar.



"Ett kraftigt utökat stöd till bevarandet av det svenska kulturarvet. En svensk kulturell kanon.En satsning på positiv och folkligt förankrad kultur."

- Sverige har för helvete ingen egen kultur! All kultur i vårt land kommer ju från någon annan stans! Vilken kultur vill de bevara?



"En rovdjurspolitik till skydd för våra tamdjur."

- Eftersom jag är emot licensjakt på djur som faktiskt inte gör någon skada så kan jag inte stödja denna åsikt.



Och jag är inte heller förvånad att det är i Skåne som de hade högst resultat. Om jag inte minns fel är det i Skåne vi har högst medlemsantal i nazistiska och öppet främlingsfientliga partier.



Angående länkarna tyckte jag att de var bra, jag höll väl inte med allt bloggen sade, men det gör man väl aldrig ^^

2010-09-23 @ 23:38:23
Postat av: Elinor

Måste säga att jag håller med dig på de flesta punkter, tycker det är viktigt att man fokuserar på de andra ultrakonservativa åsikterna de har.



En sak jag har lagt märke till, är att invandrare får skit hur de än gör på arbetsfronten... får de jobb stjäl de jobben, har de inte jobb är de bidragstagare som parasiterar på samhället.

Men hela grejen med billig arbetskraft tycker jag är fel. Att de ska göra skitjobb för knappt några pengar alls. Läste i tidningen om några som kom hit och plockade kol 12 timmar per dag och tjänade typ 12 kr i timmen... Jag vet inte om det är vad de menar, men där konkurerar de ju faktiskt ut svensk arbetskraft. Det är absolut inte rätt mot arbetarna. Hade jag blivit erbjuden att plocka kål mot en vettig timlön hade jag kanske gjort det, bättre än att vara arbetslös liksom. Finns väl många sådana här fall kring byggbranschen med? Det kanske mest är säsongsjobb det handlar om, men jag hade ändå gärna sett bättre regler kring det.

Men att nyanlända skuller ha lättare att få jobb och därmed diskriminera svenskar håller jag inte med om.



Jag reagerade också väldigt mycket på hela den här grejen med traditionell familj. Kanske är det för att jag har gått genom en skillsmässa. Tyckte inte det var roligt precis, men jag tror ändå inte på att föräldrarna ska hålla tillsammans enbart för barnens skull, vilket jag tyckte det kändes som när jag läste i SDs partiprogram. Ett barn måste absolut ha en stabil tillvaro, men hur stabilt är det om föräldrarna bara bråkar? Håller med om förebilder, ett barn ska ha både manliga och kvinnliga förebilder i sitt liv, vilket är någonting man ska tänka på om man adopterar som ensamstående, eller homosexuell eller hur man nu gör. Eller om man får barn på det vanliga sättet haha. Men allt det kan ju lösas utan att ha en traditionell familj.



Sedan måste jag bara säga några ord om den svenska kulturen och det är att jo, vi har faktiskt en kultur. Och den ska vi vara jävligt stolta över. När du säger att vi får vår kultur någon annanstans ifrån, var kommer den då? Bara nyfiken. :)

Vi ska vara stolta över vår kultur för i mina ögon handlar det om jämlikhet, att vara trevliga, ödmjuka (att vara just ömdjuk är typiskt drag hos svenska au pairer i alla fall som man inte hittar i lika stor utsträckning hos tex sydamerikaner och tyskar!)och blyga samt att man inte vill göra någon arg. Om traditioner som tex lucia och midsommar, "lagom", Ikea samt att vi kollar på Kalle på julafton och att melodifestivalen är så stor. Tyvärr är kungen också en del av kulturen...

Märkte kulturella skillnader på vi svenskar och våra tyska vänner i USA. Sedan var de kulturella skillnaderna större mellan oss och tex columbianerna, men visst har sverige en egen kultur som vi ska ha kvar, men inte på bekostnad av någon annans. Live and let live!

2010-09-25 @ 14:11:11
Postat av: Erika

Jag håller med till fullo om invandrarnas arbetsproblem. För de människor som har bestämt sig för att invandrarna är ett problem kommer inget kunna ändra deras åsikter. Denna paradox att invandrarna är parasiter oavsett hur de gör – jobbar eller inte – är så deprimerande. Tyvärr har det delats upp i vi och dem, och oavsett vad de gör kommer de aldrig bli en del av vi (enligt SD och likasinnade).



Just av SD menar med att invandrare konkurrerar ut våra jobb förklarar de med att arbetsgivaravgiften är billigare om arbetsgivarna anställer nyanlända. Ett försök att få in nyanlända in i arbetslivet. Det är klart att det kan diskuteras om detta är diskriminering eller inte – själv är jag ju emot kvotering och liknande – men man måste fråga sig om nyanlända skulle anställas alls utan detta avdrag.



Jag tror även jag på att barn behöver säkra och trygga hem med bra förebilder, men inte att de behöver både manliga och kvinnliga. Forskning (som iofs SD förkastar) visar att vår genusuppfattning ligger i vårt huvud – jag är kvinna för att jag har uppfostrad att se mig som kvinna, jag beter mig som en kvinna för att jag har uppfostrats att bete mig som det anses att en kvinna ska bete sig. Jag tror mer på individen, barn behöver bra förebilder – könet spelar ingen roll. Det finns ingenting som visar att ett barn inte klarar sig bra i livet utan specifikt manliga eller kvinnliga förebilder, däremot behöver de förebilder. Du som tycker att barnen behöver både manliga och kvinnliga förebilder, tycker du då att en transsexuell inte skulle kunna vara en förebild? (eller det är kanske den ultimata förebilden?).



Jag menar att Sverige inte har en (1) kultur, utan många. De nio miljoner människor som lever i det här landet är inte likadana, de har inte växt upp likadant, uppfostrats likadant, de tror inte på samma saker och tycker inte likadant. De är olika med olika kulturer. Jag förstår tanken att det finns vissa levnadssätt som är lika för många, men vår kultur är ju baserad på invandring. Det mesta (eftersom du vill ha IKEA som en del av vår kultur och det företaget är helt svenskt) av vår kultur har vi tagit från något annat land, eller så har invandrarna givit det till oss.



Det faktum att vi är ödmjuka och trevliga, blyga och konflikträdda så är det något som är mer typiskt för hela norden än för bara Sverige, alltså är det ju inte ”typiskt svenskt”. Traditionen Lucia är ett katolskt helgon från Sicilien. Traditionen som blev Lucia däremot kan väl vara en svensk tradition:

”Traditionen med en ljusbringande kvinnogestalt kan ha sitt ursprung i en hednisk ljusgudinna. Vintersolståndet [som tidigare var samma dag som Lucia] var länge i folktron en farlig natt, då gårdsfolket gjorde bäst i att hålla sig inomhus, och helst inte gå och lägga sig” (Wikipedia).

Om vi går tillbaka till Lucia kommer hon som sagt från Kristendomen – som vi har fått genom missionärer och invandrare. Hon kommer dessutom inte heller från Sverige.

Tanken om jämlikhet kom från Frankrike med den franska revolutionen på 1700-talet. I början av 1900-talet blev det allmän och lika rösträtt för män. 1921 fick kvinnor rösträtt i Sverige. Kalle Anka är en amerikansk produkt av Walt Disney. Monarkin är en av världens äldsta påfund som har funnits överallt i världen. Vår kungafamilj är ju dessutom fransk. Melodifestivalen var en europeisk uppfinning som Sverige inte var med att skapa.



Så jag vill egentligen inte säga att Sverige inte har någon kultur, jag vill bara ha fram att det är bullshit att säga att det är ”vår” kultur och att den måste ”bevaras”. Vår kultur är ett resultat av invandring (och utvandring) och är inget som borde (eller kan) regleras.



När jag läste på SD:s hemsida kom jag även i kontakt med en intressant tanke som jag ite tror jag tog upp. De tycker att man inte ska blanda kulturerna - svenskar ska bo i Sverige och ingen annan stans, och så ska det BARA bo svenskar i Sverige. Denna tanke är ju inte förvånande och kanske inget som de döljer, men jag visste faktiskt inte att de var emot rörlighet överhuvudtaget mellan länder.

2010-09-25 @ 15:12:45
Postat av: Elinor

Även om vi har fått in mycket av vår kultur via invandring så har vi ju haft det så länge att det har blivit "försvenskat". Ingenting som sitter i generna, men jag vet inget annat land som firar Lucia trots att vi har fått den traditionen genom invandring. Sen så är våran kultur väldigt lik våra grannländers, det har du rätt i.

Jämlikhet finns i många kulturer, i olika många grader. Om jag inte minns fel så är sverige det "jämlikaste" landet idag. Vi ligger i alla fall i topp. Därför är jämlikhet en stor del i vår kultur, även om det har sina rötter utomlands. Kalle kommer visserligen från USA, men att kolla på det på julafton är en typisk svensk tradition. Om jag inte minns fel, tror jag att en au pair familj där borta hade sett ett TV-programm om svenska traditioner och då hade de tagit upp Kalle-tittandet.

Trots att vår kungafamilj egentligen är fransk så är ju traditionen med kungen äldre. Vi var väl inte unika med att ha en kung på den tiden, men eftersom vi har kvar honom idag trots att vi skulle klara oss utan honom så får man väl räkna med att vi har kvar den tradition, en del av kulturarvet.

Jag tror att om man ska gå tillbaka flera hundra år i taget så finns det inget land som har en kultur eftersom man har influerats så mycket av andra.

Du har rätt när du säger att det inte är någonting som kan regleras med tanke på att vi influeras så mycket av andra länder. Inget fel på det, så ska det vara.

Trist att det finns folk, både bland invandrare och svenskar, som ska hävda sin kultur hela tiden. Nu tänker jag förutom på SD även på hederskulturen. Vet i och för sig inte hur vanligt det är, men det är väl det enda jag är misstänksam för när det gäller invandring. Har hört av människor som jobbat med det att det är ganska vanligt. Och ja, jag är lite rädd för den. De säger att om ett antal år kommer vi ha fler muslimer än kristna i Skåne, och om det kommer in för många som inte kan respektera kvinnans rätt osv så blir jag verkligen nervös. Ger blanka fan i vilken gubbe i hilmen de tror på (och egentligen om muslimerna blir fler än kristna), bara de inte försöker överordna religionen lagarna. Staten ska vara sekulariserad, men det har varit människor som försöker ändra på det. Det har funnits förtryck inom kristendomen med, men det är vanligare med hederskultur inom islam än kristendomen idag. FÖ tycker jag inte att den kristna kvinnofientligheten är okej heller... Inte heller någon annan religions kvinnofientlighet.



Tror inte på några ultimata förebilder över huvud taget, så om en transexuell kan vara det kan jag inte svara på. Men jag tror de att de kan vara bra förebilder, precis som alla andra. Du är säkert bättre påläst inom genusområdet än vad jag är, men jag håller med om att man blir uppfostrad till det man är. Barn kan säkert klara sig bra även om de har samkönade föräldrar... men jag tror att om de har samkönade föräldrar så kanske de "letar" efter en förebild av det andra könet, vilket de säkert lär hitta även om det bara är typ en lärare. Bara en tanke, jag är som sagt inte insatt i genusforskning.



Haha, om SD verkligen tycker det så tycker jag synd om dem. Då kan de sätta sig uppe i någon stuga med röda knutar i Norrland och leva på surströmming och mjölk från kon på gården och aldrig mer äta pizza och dricka cola. Var hittade du det någontstans? Länka? Visste att de var emot EU iaf, men inte att de tyckte att "vi" skulle helt hålla oss i sverige.

2010-09-26 @ 19:13:48
Postat av: Erika

Som sagt så var inte min poäng att vi inte har någon kultur, utan att SD:s tankar om att bevara vår kultur inte fungerar eftersom kulturen hela tiden förändras. Det är klart att vi har försvenskat de traditioner som vi har nu, precis som vi försvenskade de traditioner vi hade förut (t.ex. asatron som kommer från germanerna), precis som vi kommer att försvenska de traditioner vi får i framtiden.



Men när vi talar om kultur så är jag inte riktigt säker på att vi tar upp det som faktiskt är kultur:

Kultur: Mänsklig verksamhet inom ett visst område och en viss tid; vetenskap, litteratur och konst; systematisk odling av t.ex. växter. Alt.: vetenskap, musik, litteratur och konst.

Tradition: sådant som överförs genom generationer, sed, vana. Alt.: Tradition: Tradering; gammal sedvänja.

Tradera: muntligt meddela från släkte till släkte, vidareföra.

Sedvänja: bruk, sedvana.

(allt är taget från SAOL och lexin).

Visst går dessa två begrepp hand i hand, men jag tycker ändå att här är en viss skillnad. Tradition är något som har överförts vidare genom generationer – det är våra seder och bruk, hur vi beter oss, ”så har vi alltid gjort”. Kultur är hur vi ser på vetenskapen, litteraturen och konsten. Just nu läser jag om de olika litteraturepokerna – olika epokerna i vår kultur där kulturen förändrades. På 1700-talet var vi (européerna) romantiker och såg på livet, vetenskapen, konsten och litteraturen på ett sätt – på 1800-talet blev vi (européerna) realister och ändrade vårt sätt att se på livet, vetenskapen, konsten och litteraturen. Så när vi säger att vi vill bevara den svenska kulturen så är det den svenska vetenskapen, konsten och litteraturen? Kanske inte det första vi tänker på – utan vardagligt är det våra traditioner vi menar. Men traditioner är inte kultur det är våra vanor – och vanor kan lika gärna vara dåliga vanor. Däremot tror jag inte att det finns någon dålig kultur (möjligen vetenskapsdelen).



Detta säger egentligen ingenting mer än att människor har blandat ihop begreppen – för argumenten om bevaring skulle ”de” lika gärna kunna ha om tradition, det är bara det att ”de” har förväxlat det med kultur istället. Kanske för att kultur är ett mer positivt laddat ord än tradition.



Vad jag egentligen vill säga (eftersom jag bara svamlar villt) är att bara för att det är en tradition betyder inte det att det är något bra eller något som faktiskt borde bevaras. Visst, det är fint att skolavslutningarna är i kyrkan och kyrkan är en fin byggnad, men i slutändan är kyrkan faktiskt en symbol för kristendomen och det kan uppröra och utesluta de av annan livstro.



Och så tror jag ju, som jag sa i det förra inlägget, att det inte går att bevara vår kultur (eller vår tradition) eftersom den är en produkt av de människor vi är idag och de vi vår igår. Imorgon är vi inte desamma. Fast det är klart, vill SD stoppa rörligheten mellan Sverige och omvärlden helt så kanske, men bara kanske, klarar de av det.



Källan: Punkt 2, den nationalistiska principen:

http://sverigedemokraterna.se/files/2010/07/Sverigedemokraternas-principprogram-2005.pdf



Jag tror att om man ska gå tillbaka flera hundra år i taget så finns det flera länder som har kulturer, till och med alla. De har bara kulturer som har influerats av andra, precis som kulturerna idag. Det betyder ju fortfarande inte att kulturerna inte existerar, bara att rörligheten fungerar.



Nej usch för kvinnofientlighet. Jag är också helt emot det.



När jag talar om förebilder så tror jag inte att man letar efter kön, det var lite det jag försökte förklara i det förra inlägget. Forskare menar att, förutom de fysiska skillnaderna, är det nästintill inga skillnader mellan män och kvinnor – utan de skillnader vi tycker att vi kan se sitter i våra huvuden och är något vi lär oss att se i vår uppfostran. Av samma anledning har kvinnorollen förändrats – de stereotypiska kvinnorna är inte på samma sätt som de var förr i tiden (inte män heller för den delen). Till exempel så var de isländska kvinnorna starka och modiga och tog del i striderna – när sedan medeltiden med dess kvinnosyn tog över på Island förändrades isländarnas syn på kvinnor, de skulle vara vackra, oskuldsfulla och tysta. Om vi går vidare till förebilder så tror jag inte att ett barn med samkönade föräldrar kommer att leta förebilder av det andra könet, utan barnet kommer i så fall (om det kommer leta över huvud taget) leta efter en förebild med de värderingar eller det intryck som barnet högaktar – och kanske råkar denna förebild vara av det kön som föräldrarna inte har. För jag tror inte att barn behöver förebilder av båda könen – helt enkelt eftersom jag tror att det inte finns två olika kön på det sättet. Jag tror istället att barn behöver någon som lär dem vad som är rätt eller fel, någon som gör att de känner sig trygga, någon som kan vara ”en klippa” och stå vid deras sida. Ibland är detta samma person, ibland inte. Ibland är dessa personer av olika könstillhörigheter, ibland inte.

2010-09-27 @ 21:28:30

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0